Hallingskarvet Se video

Hallingskarvet

Løft middagen opp på høyfjellsnivå!

Hallingskarvet Lam produseres av lam som har beitet i høyfjellet rundt Hallingskarvet. Det gir kjøtt med egenartet smak og dimensjon.

Se historien om Hallingskarvet over.

Hallingskarvet Lam ble etablert i mai 1996 av saueprodusenter på Geilo i samarbeid med Gilde. I begynnelsen var det bare noen få butikker i Oslo-området som førte de seks første produktene, som ble godt tatt imot av matglade nordmenn. Siden den gang har det blitt utviklet flere gode produkter, og serien inneholder i dag 14 ulike produkter.

Mett på rik høyfjellsmeny

Hallingskarvet er en fjellrygg som strekker seg vestover fra Geilo til nord for Finse. Her går lam fritt på høyfjellsbeite, i 1000-1600 meters høyde. Sauene forsyner seg av en rik høyfjellsmeny bestående av urter, gress, lyng og busker – et rikt utvalg av smaker som er like variert og fantastisk som den norske naturen selv.

- Dette gir lammet en helt egen og særegen smak. Samtidig gir beite i krevende fjellterreng saftig og mørt kjøtt av aller beste kvalitet. Bare lam fra de høyeste klassene med mest kjøttfylde og minst fett blir Hallingskarvet Lam, sier Neelu Westvang, ansvarlig for lokale lammekonsepter i Kjøttcompagniet. 

Hallingskarvet er en fjellrygg som strekker seg fra Geilo til nord for Finse. Her går lam fritt på høyfjellsbeite i 1000-1600 meters høyde. Hallingskarvet er en fjellrygg som strekker seg fra Geilo til nord for Finse. Her går lam fritt på høyfjellsbeite i 1000-1600 meters høyde.

Gilde Hallingskarvet er lammeprodukter produsert av det ypperste man kan få til av lam med høy kvalitet, som er med på å bidra til den gode matopplevelsen. For å sikre det beste resultatet, går lammene gjennom Gildes tidkrevende og unike mørningsprosess, basert på tradisjonelle metoder og nyere kunnskap.

Dette sikrer mørt og godt kjøtt, og samme høye kvalitet hver eneste gang. Og på Gol blir alt fortsatt gjort for hånd; skjæring, krydring og surring.

- I tillegg er det høy grad av kontroll og presisjon i videreforedling på anlegget vårt på Gol. Der blir lammene sortert etter vekt, fettsammensetning og kjøttfylde. Vekten på et lam som brukes i Hallingskarvet må være minimum 17 kilo. Dette er lam med rundere hofter, kraftigere bogparti og bredere rygg. Dette gir naturlig nok stykker med mer kjøtt, sier Neelu og legger til:

- Det er ikke vanskelig å se forskjellen, men det å skape den – det er en kunst. Så takk til dedikerte bønder.
Rosastekt lammecarré med sprø urteskorpe Rosastekt lammecarré med sprø urteskorpe

Vidt spekter av produkter

I Gourmet Lam-serien finner du både fersk lam og pinnekjøtt; indrefilet, ytrefilet, lammecarré, lammeribbe med ytrefilet, lammestek av bog og lår, lammeskank, lammestek med knoke, lammebiff og fårikålkjøtt. I sortimentet finnes også bakskank, ”grillribbe” og ”grillfilet”, samt fire sommerprodukter; grillskive av lår, grillskive av bog, grillribbe og mørbrad.

- Når vi for eksempel skal lage pinnekjøtt er det bare de beste sidene som brukes, og vi lager både røkt og urøkt pinnekjøtt. Pinnekjøttet lufttørkes på tradisjonell måte på tørkeloft i fjelluften på Gol. Røkt pinnekjøtt røykes i tillegg med bøkespon på naturlig måte i røykehus, forteller Neelu.

I mars 2014 mottok Hallingskarvet Lam – både fersk lam og pinnekjøtt – Spesialitetsmerket fra Matmerk for unik smak. Neelu tror det er viktig med lokale varer og produkter fordi man i dag ser en tydelig trend hvor forbrukeren ønsker et større mangfold.

- Her kommer lokalmat inn i bilde. Forbrukeren ønsker å vite mer om hva de spiser, og opprinnelsen er en viktig del av dette. Men til syvende og sist er det den gode matopplevelsen som trumfer alt, sier hun.

Du finner et stort utvalg av Hallingskarvet Lam, som lammestek og fårikålkjøtt i alle MENY sine butikker.

Slik tilbereder du ulike typer lammekjøtt

Slik tilbereder du ulike typer lammekjøtt

Bruk hele lammet og oppdag nye fantastiske retter med lam. Her er våre anbefalinger og gode tips for saftig lam og et vellykket resultat - hver gang.