Hjemmelaget sushi - slik lager du tradisjonell nigiri

Hjemmelaget sushi - slik lager du tradisjonell nigiri

Putene av ris med biter av fisk over er nok det de fleste forbinder med sushi, og de er enkle å lage selv. Se hvordan du enkelt lager nigiri med vår steg-for-steg guide!

Nigiri er en enkel sushibit med delikate smaker. Her kommer fisken godt fram og får spille hovedrollen - akkurat slik den bør!

Slik lager du sushiris

Slik lager du sushiris

Sushi betyr "sur ris" og den eddikmarinerte risen er en viktig ingrediens til god sushi. Så enkelt er det å lage god sushiris!

Balanse er viktig

Siden nigiri består av kun sushiris og fisk, er balansen mellom elementene viktig. Om det er for mye ris vil fisken forsvinne, og med for mye fisk vil ikke risen balansere smaken på samme måte. 
 
Forslag til topping
Fet fisk som laks, ørret og kveite passer svært godt på nigiribiten, men prøv gjerne også tunfisk, kamskjell og dampet scampi.
 
Husk at fisk som skal spises rå må fryses i minst ett døgn. Dette er for å drepe eventuelle parasitter som kan forekomme i fisk. Et unntak er norsk laks og ørret. Lakseloin fra Frøya og Salma kan for eksempel spises som den er, uten å fryse den først. 

God topping til nigiri:

Emblem
Visste du at sushibiten har fått navnet sitt etter måten man spiser den på? Nigiri betyr nemlig "å gripe".

Slik lager og former du nigiri

1. Form risen til en oval ball med hendene. Jobb forsiktig så ikke risballen blir for kompakt, men den skal heller ikke falle fra hverandre.

Størrelsen på risballen skal tilsvare ca 1-2 fingre, eller rundt 25 gram. 

2. Skjær laksen i tynne, delikate skiver. Her er det viktig med en skarp kniv og litt tålmodighet.

3. Legg litt wasabi på en skive laks, og legg risballen over skiven med laks og snu den. 

Wasabi gir et lite kick til sushien, men hjelper også fisken å holde seg på risen.

4. Form den ved å presse langs sidene og på toppen. Pass på å ikke bruke for mye press. Med varmen fra hendene dine vil også fiskens smak og aroma komme godt fram når sushien serveres. 

Emblem
Sushikokkene legger mye flid og arbeid i å forme hver sushibit, og bruker tiår på å bli mestre i sitt fag

Husk tilbehøret

Selv om nigiri er god som den er, blir den ofte bedre med både wasabi og soyasaus. Snu nigiribiten slik at kun fisken dyppes i soyasausen. Da unngår du at risen tar til seg for mye soyasaus.

Vanskelig å spise med spisepinner?

Du kan også spise nigiri med fingrene - det er faktisk nesten forventet på japanske sushi-restauranter.