Slik lager du den beste kaffen på tur

Slik lager du den beste kaffen på tur

God kaffe er en fin måte å starte dagen på, spesielt ute på tur i skog og mark. Det er enklere enn du tror å lage god kaffe på tur - vi viser deg hvordan.

Det er lite som slår det å våkne opp i frodig, Norsk natur med en kopp nybrygget kaffe. Kaffe smaker ekstra godt på tur, og spesielt hvis du lærer deg noen triks for å lykkes med kaffebryggingen i det fri.

Velg riktig kaffe

Siden det er begrenset med tilberedings- og traktemetoder langt fra folk og fe, må man begrense seg noe med valg av kaffetype og bryggemåte. 

  • Kokekaffe - den enkleste måten å lykkes med kaffen på tur. Her er det viktig å velge kokemalt kaffe, slik at smaken ikke forringes av kokingen. 
  • Håndbrygg - for deg som er hakket mer erfaren og har litt utstyr på lur. Passer fint til vanlig filtermalt kaffe.
  • Aeropress - den beste kaffen på tur, men krever Aeropress. Skal du bruke Aeropress, må også bønnene være ekstra finmalt. 
Kvern din egen kaffe hos MENY

Kvern din egen kaffe hos MENY

Visste du at du kan du kverne din egen kaffe i MENY-butikken? I alle MENY-butikker finner du kaffekvern som enkelt kverner kaffen til malingsgraden du ønsker.

Slik lager du kokekaffe på tur

Desidert den enkleste måten å ende opp med en vellykket kopp kaffe på. Kaffen kan lages rett på primus eller bål. 

  1. Bruk en ren kjele og varm opp friskt, kaldt vann til kokepunktet.
  2. Rør ut kaffen i det varme vannet.
  3. La kaffen trekke i 6 minutter.
  4. Rør forsiktig i overflaten av kaffen slik at resten av kaffegruten skal synke til bunns.
  5. La kaffen stå og hvile i ca. ett minutt mens gruten synker.
Usikker på mengden kaffe? 60 gram kaffe (ca 1 dl) per liter vann er et normalt blandingsforhold.
Husk at du kan kverne hele bønner i alle MENY-butikker. Da kan du velge akkurat den malingsgraden som passer deg best.

Lag håndbrygget kaffe på tur

Håndbrygg er kanskje det de fleste av oss forbinder med kaffebrygging hjemme på kjøkkenbenken, men håndbrygg er minst like enkelt å få til i det fri. Det eneste du trenger er filterholder, kaffefilter og riktig malt kaffe. 

Du kan enten koke opp vann i en kjele, eller ha med varmt vann på termos.

Slik gjør du:

  1. Fukt filteret med det varme vannet.
  2. Hell kaffen oppi filteret. Hell over ca 1 dl slik at du dekker all kaffen.
  3. La vannet synke og kaffen svelle i 30 sekunder.
  4. Hell så vann sakte og jevnt over kaffen til du har brukt opp alt det varme vannet.
Slik lager du håndbrygget kaffe

Slik lager du håndbrygget kaffe

Slik får du en perfekt kopp håndbrygget kaffe.

Prøv aeropress-kaffe på turen

Har du lyst til å lage skikkelig kvalitetskaffe på tur? Da er aeropress noe for deg! I tillegg til god kaffe, er en aeropress liten, lett og enkel å rengjøre. Med andre ord er den perfekt i tursekken. 

Aeropress krever dog mer nøyaktighet når du brygger, så her er det lurt å ta tiden under bryggingen for å sikre den beste kaffeopplevelsen.

Det kan være lurt å veie opp korrekt mengde kaffe på forhånd. Et godt utgangspunkt vil være 17–18 gram kaffe til 250 gram vann.

Slik gjør du:

  1. Kok opp vannet.
  2. Legg det hvite papirfilteret i filterbeholderen og fukt det med vann.
  3. Hell kaffen i beholderen og hell i det varme vannet.
  4. Rør rundt i ca. 10 sekunder, før du lar kaffen trekke i ca. 20-30 sekunder.
  5. Sett på stempelet og trykk det langsomt ned.
Slik lager du kaffe med aeropress

Slik lager du kaffe med aeropress

Holder det med en kopp om gangen, kan en aeropress være noe for deg. Med aeropress får du en perfekt kopp kaffe på 2 minutter. Slik gjør du det!

Finn din nye favorittkaffe