Miljøvennlige butikker
- De største miljøgevinstene kommer når vi rehabiliterer eller åpner nye butikker. Da tar vi i bruk mer miljøvennlig teknologi, sier miljøansvarlig Erik Halstensen i MENY.
Eksempelvis ble MENYs største butikk, CC Vest i Oslo, rehabilitert i 2019. Nytt kjøl- og fryseanlegg, fri for HFK-gasser, har bidratt til redusert klimagassutslipp og en energibesparelse på 30-40 prosent.
- Rehabilitering er tid- og kostandskrevende, men vi jobber systematisk med en langtidsplan.
Bare i 2022 og 2023 er 23 MENY-butikker rehabilitert med mer miljøvennlig utstyr og teknologi.
I rehabiliteringen gir overgang til LED-lys strømreduksjon på ca. 60 prosent. I tillegg gir løsningen der overskuddvarme fra kjøl- og fryseanlegg gjenvinnes som varmekilde til varmtvann, ventilasjon og bakkevarme lavere strømforbruk.
Redusert energiforbruk
Alle MENY-butikkene har løpende fokus på redusert energiforbruk. Her er eksempler på tiltak:
- Dører og lokk på kjølere og frysere
- Nattgardiner ved stenging
- Bruk av LED-belysning
- Sentralstyring av lys
- Gjenvinning av overskuddsvarme fra kjøl- og frysedisk til oppvarming av lokaler og vann.
- Optimalisering av anleggsdrift; for oppvarming og kuldeanleggene
Miljøutslipp
Myndighetene har innført forbud mot HFK-baserte kjøleanlegg i 2030, grunnet fare for lekkasjer. I MENY skal 90% av de gamle kjøleanleggene byttes innen 2025. Nye kjøleanlegg, samt lekkasjekontroller, skal bidra til å redusere utslippene i MENY med 90 prosent innen 2025 (målt mot 2010).
Alle MENY-butikkene har fettutskillere for å sikre at fettet i vannet ikke kommer på avveie.
Omfattende avfallssystem
En sirkulær økonomi med høy grad av gjenvinning er bra for miljøet og butikkens lønnsomhet. MENY-butikkene har, i samarbeid med NorgesGruppen, et omfattende kildesorteringssystem.
Avfall sorteres i 15 ulike fraksjoner, som hentes for gjenvinning.
Målet er at 85 prosent av avfall i MENY skal kildesorteres innen 2025. På litt lenger sikt er målet 90 prosent.