Rødbeter | Meny
Hopp til hovedinnhold
Hopp til hovedmeny
Hopp til lokalmeny
Hopp til støttemeny
Meny Logo

Rødbeter

Rødbeter

Rødbeten er en tradisjonsrik rotfrukt med sentral plass i det nordiske kjøkkenet. I Norge kjenner kanskje de fleste best til rødbeten i syltet form. Men fersk er den virkelig en smaksopplevelse


Bruksområde

Rødbeter er utgangspunktet for veldig mye godt og kan brukes på flere vis: pannestekte, kokte, urtebakte, saltbakte, moste og gratinerte. Kokte rødbeter med nypoteter, smør og gressløk er en rett i seg selv. Eller hva med en sandwich med ovnsbakte rødbeter og feta? Rødbeten er den av alle rotgrønnsakene med høyest innhold av antioksidanter. Det er godt å vite om en grønnsak som smaker så godt. Ja, rødbeten er virkelig roten til mye godt! Under finner du seks ulike basistilberedninger av rødbeter du kan eksperimentere med.

Tips! Dersom du vil unngå å bli rød på hendene når du skreller rødbeter – bruk engangshansker.


Egenskaper

Næringsinnhold

Rødbeten er rik på kostfiber og B-vitaminet folat. Som de fleste andre grønnsaker inneholder den også en del kalium, samt små mengder av en rekke vitaminer og mineraler. Den flotte fargen skyldes en kombinasjon av lillafarge (betacyanin) og gulfarge (betaxantin) og gjør rødbeten til en god antioksidantkilde.

Helseeffekt

Kostfiberet i i rødbeten sikrer at tarmene får noe å jobbe med, og at tarminnholdet passerer raskere og forblir mykt. Dette beskytter mot utposninger, hemorroider og kreft i tarmen. Kostfiber kan også binde til seg kolesterol og frakte det ut av kroppen. På denne måten er kostfiber med på å holde kolesterolnivået nede. Kostfiber benyttes som energikilde av de helsebringende bakteriene i tarmen. Når de får gode levevilkår, blir det mindre plass igjen til de skadelige tarmbakteriene, og du øker sjansene for en sunn tarm og et godt immunforsvar. Folat er viktig for hjertehelsen og produksjon av nye røde blodlegemer, men også for forebyggelse av ryggmargsbrokk hos fostre. Kvinner som planlegger graviditet, er gravide eller ammer, bør derfor være påpasselige med folatinntaket. Kalium er viktig for væskebalansen i kroppen samt for hjertehelse. Rødbeten har en kraftig farge som har vært brukt til farging av garr og tøy. Når vi spiser rødbete, vil antioksidantene i fargestoffet være med på å beskytte cellene i hele kroppen og dermed holde oss unge.


Kvalitetskrav

Velg riktig rødbet

Når du kjøper rødbeter, skal de ha en fast konsistens.

Oppbevaring

Rødbeter oppbevares best i kjøleskap ved 2-4 ºC, gjerne i en plastpose eller tett plastboks. Da tørker den ikke så lett inn. 
1 av 1 tips

 
 
1 av 1 tips

 
 

Er det noe du lurer på?

Vi har kokker i alle våre butikker som mer enn gjerne hjelper deg når du er i butikken! Her kan du også sende et spørsmål til kokken dersom det er noe du lurer på i forhold til matlaging.

Har du spørsmål vedrørende en spesifikk butikk, markedsføring eller sortiment så kan du bruke tilbakemeldingskjemaet i linken her.

Send

 

 

Oppskrifter

 • Rødbet-tzatziki Rødbet-tzatziki
  Se på denne flotte rødbet-tzatzikien! Server den gjerne ved siden av hvitt kjøtt på koldtbordet.
 • Rødbetmarinerte egg Rødbetmarinerte egg
  Marinerte egg kan serveres som snacks eller appetittvekker, eller delt i to på en seng av salat samm...
 • Rødbetesuppe Rødbetesuppe
  Rødbete setter masse god smak, og passer derfor kjempegodt i supper. Denne varianten er mettende nok...
 • Syltede rødbeter og løk Syltede rødbeter og løk
  Syltede rødbeter og løk ser dekorativt ut på glass og er derfor en flott gave. Brukes til kjøtt og f...

Artikler