Gresskar | Meny
Hopp til hovedinnhold
Hopp til hovedmeny
Hopp til lokalmeny
Hopp til støttemeny
Meny Logo

Gresskar

Gresskar

Halloween og gresskar hører ufravikelig sammen, men selv om det er moro å lage halloweenlykter av gresskar så er de selvfølgelig spiselige. Også frøene er spiselige. De har fått en ny renessanse de siste årene og brukes nå mye i brødbakst og nøtte- og frøblandinger.


Varebeskrivelse

Gresskar er generelt store og kan veie fra 4 kg helt opptil 30-40 kg. Noen ekstreme gresskar har faktisk nådd  en vekt på over 200 kg. Fargen er umiskjennelig oransje med en matt tekstur. Smaken er mild og kan minne om rå søtpotet, noe som de fleste ikke synes smaker spesielt godt. Varmet opp kommer det imidlertid frem en fin sødme og smak.


Bruksområde

Gresskar spises derfor stort sett varmebehandlet i en eller annen form. Den kan kokes, stekes, bakes og dampes, og det finnes massevis av oppskrifter du kan prøve deg på. Den kanskje mest berømte gresskarretten er den amerikanske "pumpkin pie."

Du var kanskje ikke klar over det, men gresskar er en meget allsidig grønnsak. Både fruktkjøttet og frøene kan spises og tilberedes. Frøene kan godt spises rå, men hvorfor ikke prøve å riste dem litt i pannen og spise dem som en snack? Det gjør amerikanerne. Bare plukk ut frøene fra gresskaret og skyll frøene for rester, tørk dem litt, og stek dem litt i pannen med noen dråper olje.


Egenskaper

Næringsinnhold

Det oransje gresskaret er svært fiberrikt i tillegg til at fargen signaliserer et godt innhold av betakaroten, som er forstadiet til vitamin A.

Helseeffekt

Kostfiber i kosten sikrer at tarmene får noe å jobbe med, og at tarminnholdet passerer raskere og forblir mykt. Dette beskytter mot utposninger, hemorroider og kreft i tarmen. Kostfiber kan også binde til seg kolesterol og frakte det ut av kroppen. Dermed er gresskaret bra for hele kroppen. Det oransje fargestoffet betakaroten ommdannes i kroppen til aktivt vitamin A. I store mengder kan det farge huden nydelig solgyllen - og det er helt ufarlig! Som aktivt vitamin A deltar betakarotenet i synsprosessen og sikrer godt nattsyn, det er viktig for normal celledeling og beindannelse, og det er viktig for huden vår.


Kvalitetskrav

Velg riktig gresskar

Et gresskar skal være fast og litt hardt i skallet. Skallet vil ha små rustfragede områder og kanskje små rifter - dette har ingenting å si for kvaliteten. Unngå gresskar som er myke eller har store, brune flekker.

Oppbevaring

Den beste lagringstemperaturen er mellom 7-10 ºC, men gresskar tåler både romtemperatur og lavere temperaturer godt. Gresskar har lang holdbarhet.Oppskrifter

 • Heksegryte Heksegryte
  Styrkedråper for hekser og trollmenn! Varierer med grønnsaker og kjøtt etter smak, og tilsett litt f...
 • Gresskargryte Gresskargryte
  Denne gresskargryten kan serveres som en vegetarrett med brød til. Den er også et velsmakende, men l...
 • Gresskarkake Gresskarkake
  Gresskarkake er en saftig og holdbar kake med god kryddersmak - like god til kaffe som til te. Den k...
 • Gresskarsuppe med lime og kamskjell Gresskarsuppe med lime og kamskjell

Artikler

Tema

 • Halloween Halloween

  Skremmenede moro og smakfulle norske gresskar. Lag gresskarlykter og bruk innmaten av gressk...

 

Slik lager du gresskarlykt til Halloween

Lag gresskarlykt til Halloween

Her ser du hvordan du enkelt kan lage en gresskarlykt til Halloween. Innmaten av gresskaret kan benyttes til for eksempel kake, suppe, pai eller gryte.

Halloween

Halloween

Skremmenede moro og smakfulle norske gresskar. Lag gresskarlykter og bruk innmaten av gresskaret til for eksempel kake, suppe, pai eller gryte. La deg inspirere, snart er det Halloween!