Litchi | Meny
Hopp til hovedinnhold
Hopp til hovedmeny
Hopp til lokalmeny
Hopp til støttemeny
Meny Logo

Litchi

Litchi
Litchi kommer opprinnelig fra Kina der den har vært dyrket i over 2000 år. På kinesisk heter frukten Lee Chee og den har faktisk blitt brukt som betalingsmiddel av skatt i riktig gamle dager.

  • Utenlandske navn: 

    Litchi

  • Oppbevaringstemperatur: 

    4 - 8°C

  • Oppbevaring: 

    Litchi har en relativt god holdbarhet ved riktig oppbevaring. Pass på at den ikke lagres for kjølig, da det kan oppstå kuldeskader, og at luftfuktigheten er riktig.

Varebeskrivelse

Litchi kommer opprinnelig fra Kina der den har vært dyrket i over 2000 år. På kinesisk heter frukten Lee Chee og den har faktisk blitt brukt som betalingsmiddel av skatt i riktig gamle dager. Litchi har vært regnet som en av de mest fornemme fruktene i Kina, og er i nær slekt med lignende frukter som rambutan og longan. Litchi kalles også for kjærlighetsfrukt og vokser på trær i klaser på 20 til 30 frukter. Frukten er oval og på størrelse med en valnøtt og har et tynt, sprøtt, rødbrunt, hardt og knudrete skall. Skallet tas lett av; som om det var et hardkokt egg. Fruktkjøttet er hvitt, glinsende og saftig og smaken er utsøkt mild, søt, krydret og aromatisk. I midten er det en brun hard kjerne som ikke spises.

Bruksområde

Litchi skrelles først ved å ta av skallet med fingrene eller en spiss kniv. Frukten kan deretter spises naturell. God i fruktsalat og kan dessuten serveres til dessert sammen med is eller krem. Litchi kan også brukes i fruktbowle sammen med andre eksotiske frukter.

Egenskaper

Litchi er rik på C-vitamin og mineraler. Siden den spises i små kvanta har den liten ernæringsmessig betydning.

Næringstabell

Spiseligdel Kj Kcal Vann Fett Flerumettetfett Enumettetfett
62   % 274   65   81   g 0,1   g 0   g 0   g
Mettetfett Karbohydrat Protein Fiber Kalsium Kalium Vitamin A
0   g 14,3   g 0,9   g 1,5   g 6   mg 160   mg 0   RE
Vitamin C Vitamin B12 Vitamin B6 Vitamin B1 Vitamin B2 Vitamin D Vitamin E (alfa-TE)
45   mg 45   µg M   mg 0,04   mg 0,06   mg 0   µg M   mg
Fosfor Kopper Selen Sink Magnesium Natrium Jern
30   g 0,15   g M   µg 0,3   g 9   mg 1   mg 0,5   mg
Folat Niacin ekviv. Niacin Betakaroten Mono+Di Stivelse
M   µg 0,6   NE 0,5   mg 0   µg 14,3   g 0   g

Kvalitetskrav

Frukten skal være høstet moden siden den ikke kan modnes videre etter innhøstning. Skallet skal da være knudret og brunt eller rødbrunt i fargen.

Råvareinformasjon fra frukt.no


 
1 av 1 tips

 
 
1 av 1 tips

 
 

Er det noe du lurer på?

Vi har kokker i alle våre butikker som mer enn gjerne hjelper deg når du er i butikken! Her kan du også sende et spørsmål til kokken dersom det er noe du lurer på i forhold til matlaging.

Har du spørsmål vedrørende en spesifikk butikk, markedsføring eller sortiment så kan du bruke tilbakemeldingskjemaet i linken her.

Send