Torsk (skrei) | Meny
Hopp til hovedinnhold
Hopp til hovedmeny
Hopp til lokalmeny
Hopp til støttemeny
Meny Logo

Torsk (skrei)

Torsk (skrei)

Det er typisk torsk å være god. Denne fabelaktige råvaren er en kulturbærer av rang og faktisk også vår mest spiste fisk. Nedenfor finner du fakta og nyttige råvare- og matlagingstips om torsk og skrei.  


 • Utenlandske navn: 

  Fiskenamnet er en forkortelse av 'tørrfisk' (norr. turskr av turrfiskr).Utenlandske navn: Gadus morhua, Cod, Cabillaud, Morue Dorsch, Kabeljau.

 • Salg perioden: 

  Sesong = Skrei: januar-april. Loddetorsk: april-juni. Kysttorsk: hele året

 • Oppbevaringstemperatur: 

  Optimalt 0 til minus 1 grader

 • Oppbevaring: 

  All fersk fisk, fiskefilet og skalldyr oppbevares ved en lavest mulig temperatur, fra 0 til -1 grader, først da oppnår vi best holdbarhet. Et kjøleskap som holder 4 grader er bra nok for oppbevaring i 1-2 dager. Dersom kjøleskapet har en temperatur som er høyere enn 4 grader er dette en lite heldig temperatur for fisken.Oppbevaring en time i romtemperatur nedsetter holdbarheten med et helt døgn!Varebeskrivelse

Torsken er en av de vanligste og den økonomisk viktigste av våre saltvannsfisker. Det finnes to arter: vandrende oseanisk torsk eller norsk-arktisk torsk, også kalt Skrei, og mer eller mindre stedsbunden kysttorsk. Av våre torskestammer er den norsk-arktiske torskestammen (skrei) den viktigste.

Historie

Man har drevet torskefiske langs norskekysten siden steinalderen. Det er kjent at sjøfarere hadde med seg tørket torsk på lange utferder, og allerede i vikingtiden eksporterte nordmenn den tørkede fisken til Sør-Europa. Tørrfisk blir i første rekke produsert i Lofoten, der fisket etter gytemoden skrei skjer ved begynnelsen av hvert år.

 

 


Bruksområde

Anvendelse
Omsettes fersk eller fryst som skiver, hel fisk eller filet. Den omsettes også lettsaltet og røykt og som klippfisk og tørrfisk.Torsken har en mild smak som takler mange ulike typer tilbehør og krydder. Torsken skiver seg lett og derfor bør den ikke deles i for små stykker.

Oppbevaring av fisk:

Fisk er ferskvare som skal oppbevares kjølig, helst mellom 0 og 4 grader. Kjøleskapet hjemme kan ofte ha en temperatur på opp til 7–8 grader. Skru derfor ned temperaturen på skapet eller legg fisken på det kaldeste stedet i kjøleskapet, det er ofte helt innerst i skapet. Normalt sett vil fisken holde i 2–3 dager i kjøleskapet.

Mengde fisk:

Mengden fisk og sjømat til en middagsrett avhenger både av hva slags fisk du kjøper, og hvilken type rett du skal lage. Spør i fiskedisken, så hjelper vi deg med å finne ut hvor mye du trenger i hvert tilfelle. Men for enkelhets skyld kan du bruke denne listen som en tommelfingerregel:

· hel fisk: ca. 400–500 g per person

· fiskestykker med bein: ca. 300–400 g

· filet: ca. 200–250 g

Forberedelser:

Det er best å tine frossen fisk langsomt i kjøleskap, da beholder den det meste av væsken, og du får et saftigere sluttresultat. Skjellene på skinnet fjerner du enkelt ved å skrape med en gaffel eller en fiskeskrape. Skrap fra halen mot hodet. Gjør det gjerne under vann, så slipper du at det spruter skjell rundt. Det enkleste er å ha skinnet på under tilberedningen, og så dra det enkelt av fisken etter steking eller koking. Alternativt kan du be oss om å fjerne det for deg i fiskeavdelingen.

Tilberedning:

Den aller vanligste feilen folk gjør, er å koke eller steke fisken for lenge. Pass på varmebruken, så får du et deilig og saftig resultat. Tilberedningstiden varierer etter hvilken ovn du bruker, etter fisketypen og etter tykkelsen på stykket. Så det beste er å følge med nøye underveis, og teste selv: Trykk forsiktig med en finger på stykket – hvis flakene så vidt deler seg, er fisken ferdig.

Woking av fisk:

Å woke en middag tar nesten bare sekunder så gjør alle ingrediensene klare før du starter, grovkutt fisk i terninger (skalldyr kan beholde skal­let på) finkutt grønnsaker. . Ha først i olje i en glovarm wok eller panne, så fisken, og la ligge noen sekunder i pannen til den får stekeskorpe. Tilsett grønnsakene. Kast eller rør ingrediensene rundt. Når fisken er ferdig og grønnsakene fortsatt litt crispy, tilsettes smak etter ønske.

Ovnsbaking av fisk:

Skjær fisken i porsjonsstykker og legg i en ild­fast form. Skrell og kutt grønnsaker i små biter. Legg grønnsakene rundt fisken i formen. Krydre alt med salt og pepper og legg på noen klatter med smør. Tilsett gjerne ekstra smak i form av hakkede urter og krydder. Litt sitron og olivenolje er alltid godt både før og etter baking. Sett formen i ovnen på 180–200 grader til den er fer­dig – vanligvis vil det ta 15–25 minutter. Fisken er ferdig når fiskeflakene deler seg når du trykker på fisken.Tid i ovnen avhenger av fiskesort og tykkelsen på fiskestykket.

Pannesteking av fisk:

Skjær fiskefileten i porsjonsstykker eller store terninger. Sett pannen på platen på nest høyeste nivå, ha i litt olje. Legg i fisken og la den få stekeskorpe på den ene siden. Snu fisken og la det surre til fisken flaker seg når du trykker lett på den. Smak til med salt og pepper og litt sitron.

Grilling:

Pensle grillristen med olje. Grill fiskestykkene med skinnsiden ned. Torsk bør legges i folie eller grillrist. Mariner gjerne fisken på forhånd.

Koking:

Fisk skal ikke koke, bare trekke. Kok opp vann, tilsatt litt salt. Når vannet koker, trekk kjelen til side og tilsett evt krydder. Legg i fisken og la den trekke i ca. 5 min. Skiver tykkere enn 3cm bør trekke noe lengre. Fisken er ferdig når den slipper benet eller flaker seg.

Fiskens kvalitet:

Det er ikke alltid antall dager siden fisken ble fanget og slaktet som er viktigst, det er også avgjørende at fisken er behandlet optimalt på veien fram til kunden. Våre fiskeansvarlige kvalitetssjekker alltid fisken ved mottak, i tillegg sjekkes fisken igjen når den legges i disken. Som kunde skal du være trygg på at vi selger fisk av god kvalitet og med full sporbarhet! I tillegg er vi glade i kunder som er like opptatt av kvalitet som det vi er selv. Dette er tingene du skal se etter: Glinsende skinn, fast konsistens, blanke og klare pupiller, frisk lukt og røde og friske gjeller.


Egenskaper

Næringsinnhold
Torsk er en god proteinkilde, og inneholder en god del vitamin B12 og selen.


Kvalitetskrav

.


Råvareinformasjon fra godfisk.no


Råvarer

 • Lutefisk Lutefisk

  Lutefisk er tørrfisk eller klippfisk av torsk eller lange som er utbløtt i vann, lutet og så vann...

 • Juletorsk Juletorsk

  Det er fremdeles mange som spiser torsk på julaften. Fersk, nytrukket torsk med lever, rogn, pote...

 
1 av 1 tips

 

Filetere torsk``` ` <p>Vil du vite hvordan man fileterer torsk? Menykokken viser deg hvordan.</p>` /Video/Filetere-torsk/`/PageFiles/7821/Menykokken%2013%20Torsk.jpg

Fisketips`ftp://ftp.qbrick.com/ncode/menykokken_14_fisketips.flv`` /PageFiles/7818/Menykokken%2014%20Fisketips.jpg` <p>Vil du vite hvordan man lager gravet laks eller fiskefarse? Menykokken viser deg hvordan.</p>` /Video/Fisketips/`/PageFiles/7818/Menykokken%2014%20Fisketips.jpg

 
1 av 1 tips

 
 

Er det noe du lurer på?

Vi har kokker i alle våre butikker som mer enn gjerne hjelper deg når du er i butikken! Her kan du også sende et spørsmål til kokken dersom det er noe du lurer på i forhold til matlaging.

Har du spørsmål vedrørende en spesifikk butikk, markedsføring eller sortiment så kan du bruke tilbakemeldingskjemaet i linken her.

Send

 

 

Oppskrifter

Artikler

 • Tilberedning av Skrei Tilberedning av Skrei

  Skreien kommer fra det kalde, klare havet i nord. Med dette fantastiske utgangspunktet, er det ik...

 • Ferdigpakket fisk hos MENY Ferdigpakket fisk hos MENY

  Ferdigpakket fisk gjort enkelt! Vi har filetert og pakket fisken ferdig for deg. Det betyr at vi ...

 • Inviter til lutefisklag Inviter til lutefisklag

  Noen ganger lager du mat fordi det kommer gjester. Andre ganger, som på lutefisklaget, kommer gje...

 • Ekte lutefisk Ekte lutefisk

  EKTE lutefisk lages av skrei som er fisket under lofotfiske. Alt gjøres for hånd som det er gjort...

Tema

 

Slik tilbereder du fisk

Slik tilbereder du fisk

Hvor mye, hvor lenge, hvor varmt og hvor vått? Mange skyr fiskemiddagen fordi man er usikker på hvordan å tilberede fisken. Men å tilberede fisk er enkelt og her får du tipsene.   

Nytrukket torsk

Nytrukket torsk

Vi tror vi kjenner torsken, denne skjeggete venn, med den lyse sidelinjen og de tre ryggfinnene, som er det mest anvendte fiskeslaget her til lands. Og alt den kan anvendes til av fortreffelig mat!