Sild | Meny
Hopp til hovedinnhold
Hopp til hovedmeny
Hopp til lokalmeny
Hopp til støttemeny
Meny Logo

Sild

Sild

Silden kalles med rette ”havets sølv”, både fordi den er så anvendelig, men også på grunn av den salte, utsøkte smaken. Forsøker du å lage hjemmelaget sursild vil du få deg en helt ny smaksopplevelse, eller hva med gratinert sild marinert i jarlsbergost?

 

  • Utenlandske navn: 

    Clupea harengus Herring Hareng Hering

Varebeskrivelse

Størrelse/sesong:
Vintersild: 2-6 stk./kg. Januar-mars.
Feitsild: 3-6 stk./kg. Juli-desember
Fjordsild: 3-20 stk./kg. August-april

Fisken/fisket
I våre havområder finnes flere bestander av sild, men norsk vårgytende sild er definitivt den største. I tillegg er det andre sildebestander, blant annet ved Island, i Nordsjøen og i Skagerrak.  Norsk vårgytende sild har sitt overvintringsområde i Vestfjorden. I februar/mars starter vandringen mot feltene utenfor Nordvestlandet der størsteparten av gytingen foregår. Silda går videre på næringsvandring vestover før den trekker nordover og til sist østover utpå høsten. Larvene følger kyststrømmen nordover og oppvekstområdet for ungsilda ligger i Barentshavet.  Det var den norske vårgytende silda som la grunnlaget for det norske vintersildfisket, feitsildfisket og småsildfisket. Som følge av en stor teknologisk redskapsutvikling i 60-årene ble bestanden nesten utfisket tidlig på 70-tallet, og silda ble fredet. Ved hjelp av strenge reguleringer i vel 20 år er bestanden nå bygd opp igjen og bidrar til store fiskerier. Det norske fisket foregår hovedsaklig i perioden oktober-mars når silda har god kvalitet og er lett tilgjengelig.  Sildefisket i Nordsjøen og Skagerrak foregår hovedsaklig sommer og høst.

Vanlige fangstredskaper
Ringnot, pelagisk trål, garn.

Anvendelse
Sild omsettes som fersk og fryst filet og hel fisk. Bearbeidet sild fins i svært mange varianter, for eksempel saltet, - varmrøykt og kaldrøykt, saltet- og kryddersaltet filet. Ulike typer marinert påleggssild som sursild, tomatsild og rømmesild. Fersk sild egner seg godt til panering og steking, den blir sprø og gyllen og takler det meste av tilbehør.

Næringsinnhold
Sild er en ypperlig kilde til vitamin A, D og B12. Fettinnholdet varierer med årstidene. Den er også rik på omega-3-fettsyrer. 

Mer næringsdata på www.nifes.no/sjomatdata.


Råvareinformasjon fra godfisk.no


 
1 av 1 tips

 
 
1 av 1 tips

 
 

Er det noe du lurer på?

Vi har kokker i alle våre butikker som mer enn gjerne hjelper deg når du er i butikken! Her kan du også sende et spørsmål til kokken dersom det er noe du lurer på i forhold til matlaging.

Har du spørsmål vedrørende en spesifikk butikk, markedsføring eller sortiment så kan du bruke tilbakemeldingskjemaet i linken her.

Send

 

 

Oppskrifter

Artikler