Makrell | Meny
Hopp til hovedinnhold
Hopp til hovedmeny
Hopp til lokalmeny
Hopp til støttemeny
Meny Logo

Makrell

Makrell

Stekt eller grillet makrell er en solid sommerklassiker, gjerne servert sammen med hjemmelaget agurksalat, poteter og rømme, eller hva med en stikkelsbærsaus? Makrellen smaker aller best på våren og sommeren, og kan varieres i det uendelige.


  • Utenlandske navn: 

    Scomber scombrus Mackerel Maquereau Makrele

Varebeskrivelse

Sesong: April-november.
Størrelse: Opptil 66 cm, sjelden over 40 cm.

Fisken/fisket
Makrellen er en pelagisk, hurtigsvømmende fisk som om sommeren og utover høsten opptrer i store stimer langs kysten og ute i Skagerrak, Nordsjøen og i det sørlige Norskehavet.  I Europa er makrellen inndelt i tre hovedbestander; en vest for De britiske øyer, en i Nordsjøen og Skagerrak og en tredje i Biscaya. Makrellen som fiskes i Nordsjøen, Skagerrak og Norskehavet forvaltes sammen med den vestlige bestanden.  Årlig lander norske fiskere mellom 140 000 og 160 000 tonn makrell i Norge. Mesteparten er atlantisk makrell som vandrer inn i Nordsjøen og Skagerrak om høsten.  Mot slutten av året vandrer den kjønnsmodne makrellen ut av Nordsjøen og mot gyteområdet vest og sørvest av Irland, der gytingen starter i mars.
 Fisket foregår hovedsaklig i sommerhalvåret. Deltakelsen av fartøy varierer fra båter som driver med garn og dorg på kysten, til store havgående snurpere.

Vanlige fangstredskaper
Ringnot, pelagisk trål, garn og dorg.

Anvendelse
Makrell omsettes som fersk og frossen filet og hel fisk. Det er mange produkter av makrell, blant annet varmrøykt, kaldrøykt og pepperrøykt makrell. I tillegg flere varianter av hermetisk makrell og påleggsmakrell i tomat. Fersk makrell kan stekes, kokes, grilles og den egner seg til graving.Stekt makrell med rømmesaus er en velkjent delikatesse.

Oppbevaring av fisk:

Fisk er ferskvare som skal oppbevares kjølig, helst mellom 0 og 4 grader. Kjøleskapet hjemme kan ofte ha en temperatur på opp til 7–8 grader. Skru derfor ned temperaturen på skapet eller legg fisken på det kaldeste stedet i kjøleskapet, det er ofte helt innerst i skapet. Normalt sett vil fisken holde i 2–3 dager i kjøleskapet.

Mengde fisk:

Mengden fisk og sjømat til en middagsrett avhenger både av hva slags fisk du kjøper, og hvilken type rett du skal lage. Spør i fiskedisken, så hjelper vi deg med å finne ut hvor mye du trenger i hvert tilfelle. Men for enkelhets skyld kan du bruke denne listen som en tommelfingerregel:

· hel fisk: ca. 400–500 g per person

· fiskestykker med bein: ca. 300–400 g

· filet: ca. 200–250 g

Forberedelser:

Det er best å tine frossen fisk langsomt i kjøleskap, da beholder den det meste av væsken, og du får et saftigere sluttresultat. Skjellene på skinnet fjerner du enkelt ved å skrape med en gaffel eller en fiskeskrape. Skrap fra halen mot hodet. Gjør det gjerne under vann, så slipper du at det spruter skjell rundt. Det enkleste er å ha skinnet på under tilberedningen, og så dra det enkelt av fisken etter steking eller koking. Alternativt kan du be oss om å fjerne det for deg i fiskeavdelingen.

Tilberedning:

Den aller vanligste feilen folk gjør, er å koke eller steke fisken for lenge. Pass på varmebruken, så får du et deilig og saftig resultat. Tilberedningstiden varierer etter hvilken ovn du bruker, etter fisketypen og etter tykkelsen på stykket. Så det beste er å følge med nøye underveis, og teste selv: Trykk forsiktig med en finger på stykket – hvis flakene så vidt deler seg, er fisken ferdig.

Woking av fisk:

Å woke en middag tar nesten bare sekunder så gjør alle ingrediensene klare før du starter, grovkutt fisk i terninger (skalldyr kan beholde skal­let på) finkutt grønnsaker. . Ha først i olje i en glovarm wok eller panne, så fisken, og la ligge noen sekunder i pannen til den får stekeskorpe. Tilsett grønnsakene. Kast eller rør ingrediensene rundt. Når fisken er ferdig og grønnsakene fortsatt litt crispy, tilsettes smak etter ønske.

Ovnsbaking av fisk:

Skjær fisken i porsjonsstykker og legg i en ild­fast form. Skrell og kutt grønnsaker i små biter. Legg grønnsakene rundt fisken i formen. Krydre alt med salt og pepper og legg på noen klatter med smør. Tilsett gjerne ekstra smak i form av hakkede urter og krydder. Litt sitron og olivenolje er alltid godt både før og etter baking. Sett formen i ovnen på 180–200 grader til den er fer­dig – vanligvis vil det ta 15–25 minutter. Fisken er ferdig når fiskeflakene deler seg når du trykker på fisken.Tid i ovnen avhenger av fiskesort og tykkelsen på fiskestykket.

Pannesteking av fisk:

Skjær fiskefileten i porsjonsstykker eller store terninger. Sett pannen på platen på nest høyeste nivå, ha i litt olje. Legg i fisken og la den få stekeskorpe på den ene siden. Snu fisken og la det surre til fisken flaker seg når du trykker lett på den. Smak til med salt og pepper og litt sitron.

Grilling:

Pensle grillristen med olje. Grill fiskestykkene med skinnsiden ned. Torsk bør legges i folie eller grillrist. Mariner gjerne fisken på forhånd.

Koking:

Fisk skal ikke koke, bare trekke. Kok opp vann, tilsatt litt salt. Når vannet koker, trekk kjelen til side og tilsett evt krydder. Legg i fisken og la den trekke i ca. 5 min. Skiver tykkere enn 3cm bør trekke noe lengre. Fisken er ferdig når den slipper benet eller flaker seg.

Fiskens kvalitet:

Det er ikke alltid antall dager siden fisken ble fanget og slaktet som er viktigst, det er også avgjørende at fisken er behandlet optimalt på veien fram til kunden. Våre fiskeansvarlige kvalitetssjekker alltid fisken ved mottak, i tillegg sjekkes fisken igjen når den legges i disken. Som kunde skal du være trygg på at vi selger fisk av god kvalitet og med full sporbarhet! I tillegg er vi glade i kunder som er like opptatt av kvalitet som det vi er selv. Dette er tingene du skal se etter: Glinsende skinn, fast konsistens, blanke og klare pupiller, frisk lukt og røde og friske gjeller.


Næringsinnhold
Om våren har makrell lavt fettinnhold, ca 3%, mens høstmakrellen kan inneholde opp til 30%, og dermed store mengde omega-3-fettsyrer.  Den er også en god kilde til vitamin D og B12. Vitamin B12 er viktig for å vedlikeholde nervefibrene.

Mer næringsdata på www.nifes.no/sjomatdata.


Råvareinformasjon fra godfisk.no


 
1 av 1 tips

 
 
1 av 1 tips

 
 

Er det noe du lurer på?

Vi har kokker i alle våre butikker som mer enn gjerne hjelper deg når du er i butikken! Her kan du også sende et spørsmål til kokken dersom det er noe du lurer på i forhold til matlaging.

Har du spørsmål vedrørende en spesifikk butikk, markedsføring eller sortiment så kan du bruke tilbakemeldingskjemaet i linken her.

Send

 

 

Oppskrifter

Artikler

 

Slik tilbereder du fisk

Slik tilbereder du fisk

Hvor mye, hvor lenge, hvor varmt og hvor vått? Mange skyr fiskemiddagen fordi man er usikker på hvordan å tilberede fisken. Men å tilberede fisk er enkelt og her får du tipsene.