Lodde | Meny
Hopp til hovedinnhold
Hopp til hovedmeny
Hopp til lokalmeny
Hopp til støttemeny
Meny Logo

Lodde

Lodde

Meny har et stort utvalg av fisk og sjømat. Lodde er et av mange alternativer for et godt fiskemåltid.

 

  • Utenlandske navn: 

    Mallotus villosus Capelin Capelan atlantique Lodde

Varebeskrivelse

Sesong: Vinterloddefisket: Januar-april. Sommerloddefisket: August-november.
Størrelse: Sjelden mer enn 20 cm.

Fisken/fisket
Vår loddebestand, som vi forvalter i samarbeid med Russland, har sitt gyteområde på kysten av Nord-Troms i Finnmark og på Kolahalvøya. Oppvekst- og beiteområdet strekker seg fra Svalbard i vest til Novaja Zemlja på russisk side i øst.
Navnet sitt har lodda fått fordi hannen får en stripe av hårete skjell langs siden i gytetiden. Hannen kalles faks-lodde, mens hunnen som mangler denne stripen kalles sil-lodde. Hunnlodde som er full av rogn er regnet som en stor delikatesse i Japan.
Lodda er kjønnsmoden ved 3-5 års alderen. Etter første gyting dør de aller fleste, noe som også forklarer de store variasjonene i loddebestanden. Loddebestanden i Barentshavet har de senere år vært på et svært lavt nivå. Det er bekymringsfullt, fordi lodda er viktig mat for torsk og sild som vokser opp i dette området. Forskerne mener at den lave bestanden skyldes tre ting: svake rekrutterende årsklasser, økte naturlige dødsrater (beitepress fra sild og torsk) og redusert individuell vekst.Det ble ikke fisket lodde i Barentshavet i perioden 1994-1998. I dag er fisket igjen forbudt på grunn av den problematiske bestandssituasjonen.

Vanlige fangstredskaper
Snurpenot

Anvendelse
Brukes lite i Norge, men i Japan er det en delikatesse. Legg den på glovarm grill eller tørr stekepanne og gi den et par minutter på hver side. Dryss over krydder og spis den fra hode mot hale.

Næringsinnhold
Lodda er en fet fisk og inneholder mye omega-3-fettsyrer. Fettinnhoodet varierer med årstidene.


Råvareinformasjon fra godfisk.no


 
1 av 1 tips

 
 
1 av 1 tips

 
 

Er det noe du lurer på?

Vi har kokker i alle våre butikker som mer enn gjerne hjelper deg når du er i butikken! Her kan du også sende et spørsmål til kokken dersom det er noe du lurer på i forhold til matlaging.

Har du spørsmål vedrørende en spesifikk butikk, markedsføring eller sortiment så kan du bruke tilbakemeldingskjemaet i linken her.

Send