Inviter til rekelag | Meny
Hopp til hovedinnhold
Hopp til hovedmeny
Hopp til lokalmeny
Hopp til støttemeny
Meny Logo

Inviter til rekelag

Inviter til rekelag
Rekelag er populært og det krever ikke særlig mye mer planlegging enn innkjøp av reker, brød og litt tilbehør. Med mye tilbehør å velge mellom kan du gjøre rekene ekstra spennende. Vi gir deg tipsene for det beste rekelaget.

Norske reker

Reker er godt utbredt langs kysten vår. Totalt finnes det rundt 50 ulike typer i de norske fjordene og langs kysten. Men det er den røde dypvannsreka og fjordreka som fanges og omsettes mest i Norge. I tillegg til å være rike på smak er reker næringsrike. Reker er en god kilde til vitamin B12 og inneholder også en god del av de fettløselige vitaminene A, E og D.

Skånsom behandling

Selv om ferske reker smaker best, kan de være vanskelige å få tak i. Derfor må man ofte ty til den nest beste løsningen, nemlig den frosne varianten. Men frosne reker trenger ikke å være kjedeligere enn de helt ferske hvis du tiner dem riktig.

Frosne reker skal tines sakte i kjøleskapet over natten. Spre rekene utover og beregn god tid på opptiningen. Dersom du har dårligere tid kan rekene tines i romtemperatur, men da bør rekene spises umiddelbart etter opptiningen. Har du kjempedårlig tid kan rekene tines ved å holdes noen sekunder i kokende vann før du holder de under iskaldt vann. Dette kan imidlertid gi seige reker, og anbefales ikke til rekelag der vi ønsker reker av god kvalitet.

Gjør det spicy

Godt brød, majones og ikke minst sitronskiver passer perfekt til reker. Disse ingrediensene går godt med reker, og komplementerer sjøsmaken. Er du derimot på jakt etter en smakfull opplevelse med mer krydder, kan du alltids spice det opp.

Gjør rekene ekstra spennende med en krydret guacamole av avokado. Mos avokado sammen med hakket løk og smak til med krydder. Også marinader med chili og koriander passer perfekt til reker. Hva med marinerte reker med couscous og grillende grønnsaker

Er du derimot av den mer konservative typen, gjør dill, koriander eller basilikum rekelaget mer spennende, uten at det blir sterkt. Prøv gjerne en frisk rekesalat med sitrus og avokado.

Varier Majonesen

Med hovedingrediensen i boks kan du fokusere på tilbehøret. Bytt ut den vanlige majonesen med en litt mer smaksfull variant. Her kan du velge å gå i tre retninger, basilikumsmajones, klassisk aioli eller mango og chili-majones. Men først trenger du en base, som er vanlig majones. Denne kan du enten kjøpe ferdig, eller du kan lage den selv. Her kommer oppskrift på en majonesbase.

HOVEDOPPSKRIFT

Majonesbasen
4 eggeplommer
1 ss hvitvinseddik
5 dl nøytral matolje (raps/solsikke/soyaolje)
2 ss worchestshiresaus
1 ts dijonsennep
Salt og pepper

Først bør du sørge for at alle ingrediensene dine er romtempererte, så kan du starte med å piske sammen eggeplommer og eddik. Deretter heller du forsiktig i oljen i en tynn stråle mens du fortsetter å piske. Her bør du være nøye for å unngå at massen deler seg fra hverandre. Blir basen for tykk kan du blande i noen få dråper vann, og hvis den blir for tynn kan du piske inn mer olje. Smak til med salt, pepper, worchestshiresaus og dijonsennep.

Tre ulike varianter
Når basen er på plass kan du ”spice” den opp litt slik at du får nye smaker til rekemåltidet.

  • Basilikummajones: du trenger en halv potte med frisk basilikum som hakkes opp og blandes inn i majonesen. Her kan du også velge å bruke andre krydderurter dersom du skulle ønske det.
  • Hvitløksmajones: Bland inn to finhakkede hvitløksfedd. Her kan du også smake til med litt ekstra dijonsennep om ønskelig.
  • Mango- og chillimajones: ikke ha worchestshiresaus i basen. I stedet trenger du en spiseskje mangochutney, en halv mango skjært i små biter og en halv rød chili. Noen dråper tabasco kan også tilsettes dersom du ønsker det. Bruke en stavmikser eller bland sammen for hånd.

TIPS! Ønsker en litt sunnere variant, bytt ut halvparten av majonesen med gresk yoghurt

Velg riktig mengde

Et vanlig spørsmål er hvor mye reker man skal beregne per person. Kjøper du for mye reker, risikerer du å måtte kaste restene. Imidlertid er det å gå tom for reker den største synden man kan gjøre som rekelagsvert. Så hvordan kan man være sikker på å ha nok reker til alle? En god tommelfingerregel er å ha rundt en halv kilo reker per person. Det høres kanskje mye ut, men det blir mindre når skallet fjernes.

Hvis det blir mye til overs, trenger du heller ikke å kaste dem. Legger du de opptinte rekene i kjøleskapet rett etter måltidet, holder de seg friske et døgn. Dermed kan du trygt kose deg med et smørbrød med reker og jordbær dagen derpå!

 
1 av 1 tips

 
 
1 av 1 tips

 

Rekestørrelser``` ` <p>Visste du at størrelsen på rekene angir hvor mange reker det går på en kilo?!&nbsp;</p> <p>Hos Meny har vi flere størrelser reker. De minste&nbsp;er str. 90 - 120, det vil si at det går mellom 90 og 120 reker på 1 kilo. De største rekene du får kjøpt hos Meny er i str. 50 - 70, da går det altså 50 - 70 reker på 1 kg.</p>` /Kokkekommentarer/Rekestorrelser/`/Global/Logo/MenyLogoDefault3.jpg

Tips til rekesmørbrødet``` ` <p>Prøv guacamole på rekesmørbrødet. Utrolig godt!</p>` /Fisk-og-sjomat/Tips-til-tradisjonell-fisk/Tips-til-rekesmorbrodet/`/Global/Logo/MenyLogoDefault3.jpg

 

Er det noe du lurer på?

Vi har kokker i alle våre butikker som mer enn gjerne hjelper deg når du er i butikken! Her kan du også sende et spørsmål til kokken dersom det er noe du lurer på i forhold til matlaging.

Har du spørsmål vedrørende en spesifikk butikk, markedsføring eller sortiment så kan du bruke tilbakemeldingskjemaet i linken her.

Send

 

 

Råvarer

  • Reker Reker

    Denne enkle, rene havets delikatesse med tilbehør er blitt synonymt med sol, sommer og blå himmel...

Oppskrifter

Artikler

  • Sunne fakta om sjømat Sunne fakta om sjømat

    Helsedirektoratet anbefaler deg å spise sjømat til middag tre ganger i uka. Her forteller vi deg ...