Blåskjell | Meny
Hopp til hovedinnhold
Hopp til hovedmeny
Hopp til lokalmeny
Hopp til støttemeny
Meny Logo

Blåskjell

Blåskjell
Sommeren smaker best på våren og høsten! Blåskjell kan kokes på tradisjonell måte, serveres rå som østers, gratineres, eller som tilbehør i fiskesuppe. Hvitvinsdampede blåskjell over grillen med sjalottløk, hvitløk, persille og litt chili smaker utsøkt. Finn din egen oppskrift!

Dampete blåskjell med sjalottløk, hvitløk, persille, litt chili hvis du liker det hot, hvitvin og fløte er en klassiske måte å tilberede blåskjell på. Kjøp en pose frossen pommes frites, og server skjellene på ekte belgisk maner. Pommes frites legges på et fat ved siden av og en bollen med hvitløkmajones hører til. Godt brød likeså.


  • Utenlandske navn: 

    Mytilus edulis Blue Mussel Moule Commune Miesmuschel, Pfahlmuschel

Varebeskrivelse

Sesong: Hele året, men oftest best høst og vinter til tidlig vår.
Utbredelse: Blåskjell finnes langs hele norskekysten.
Størrelse: opptil 10 til 15 cm.

Biologi, dyrking og høsting
Blåskjell finnes langs hele kysten, ofte i store mengder som belter i fjæra eller litt inne i fjordene.Blåskjellene gyter vanligvis mellom april og juni, avhengig av landsdel. Larvene  svømmer fritt i ca. en måned og fester seg på faste overflater – stein, fjell, båter og fortøyninger. Blåskjell fester seg til underlaget ved hjelp av tråder (byssustråder) som skilles ut fra foten, og de kan senere flytte seg ved å strekke nye tråder.Blåskjell dyrkes på såkalte bøyestrekk: vannrette systemer av tauverk som holdes oppe av bøyer, og fra disse linene henger tau eller bånd der blåskjellene sitter festet. Larver som driver med vannmassene fester seg til båndene og vokser til salg­bare blåskjell i løpet av 1-2 år. Uttynning av skjellene etter hvert og høsting, sortering og fjerning av byssustråder gjøres maskinelt på høstebåtene eller på mottakene.

Fangst
Fritidshøsting er vanlig, og skjellene plukkes gjerne for hånd for å ta med hjem eller koke på bål på stranda. Noe høsting gjøres også med grabb fra båt på gode blåskjellbanker. Husk å sjekke om det er trygt å høste!  http://matportalen.no/Matportalen/Blaaskjell/blaaskjell

Anvendelse
Blåskjell blir vanligvis dampet, og kan spises naturell eller med variert tilbehør. De kokte skjellene kan gratineres, tilberedes som egne retter eller som tilbehør til andre retter. Blåskjell kan også serveres rå på samme måte som østers.

Næringsinnhold
Blåskjell er en god kilde til jern, selen og vitamin B12, og inneholder lite, men sunt  fett. Jern er en viktig del av hemoglobinet i blodet som har til oppgave å transportere oksygen.

Mer næringsdata på www.nifes.no/sjomatdata.


Råvareinformasjon fra godfisk.no


 
1 av 1 tips

 

Dampede blåskjell``` ` <p>Vil du vite hvordan man lager gode dampede&nbsp;blåskjell? Menykokken viser deg hvordan.</p>` /Video/Blaskjell/`/PageFiles/7844/Menykokken%2002%20Bl%c3%a5skjell.jpg

 
1 av 1 tips

 
 

Er det noe du lurer på?

Vi har kokker i alle våre butikker som mer enn gjerne hjelper deg når du er i butikken! Her kan du også sende et spørsmål til kokken dersom det er noe du lurer på i forhold til matlaging.

Har du spørsmål vedrørende en spesifikk butikk, markedsføring eller sortiment så kan du bruke tilbakemeldingskjemaet i linken her.

Send

 

 

Oppskrifter

Tema

  • Fristelser fra havet Fristelser fra havet

    Hos Meny finner du hummer, reker, scampi, krabbe, kråkeboller, kongekrabbe og ulike skjell. Lande...